> Maoizm Nedir ? [Türk]

Maoizm Nedir ? [Türk]

Siyasal Ayrım ÇizgileriMİZin SENTETİK BİR ÖZETİ

Traduction en turc de "Qu’est-ce que le maoïsme"

Maoist kimliğimizin temellerini oluşturan siyasal ayrım çizgilerinin sentetik bir özeti.

1. Sınıf mücadelesi komünizme doğru son derece dengesiz bir geçiş süreci olan sosyalizm döneminde de devam eder. Bu çerçevede « bir noktada çakılı kalmaktansa geri çekilmek yeğdir ».

2. Eski SSCB’de işçi sınıfı iktidarı çok erkenden (1930’lu yıllarda) elinden kaçırdı ve toplum bir devlet kapitalizmine dönüştü. Bu da yeni bir devrimin gerekliliğine işaret eder. Çinli komünistler bu durumu kavramaya gayret ettiler ve bu gelişmeyi engellemek amacıyla « kültür devrimine » başvurdular.

3. Örgütlü reformistler (SP, KP, vs.) kapitalist yönetimin işçi hareketi içindeki temsilcileridir. Zafere ulaşmak için onlarla karşı karşıya gelmek ve onları alt etmek zorundayız, onlarla bir araya gelmek mümkün değildir. Bu saptama reformistlerin « işçi hareketinin bir parçası », « yanılgı içindeki dostlar » olduğunu düşünen troçkist akımlarla bizi bağdaşmamacasına ayırır.

4. Tarihi kitleler yapar ve kimse onların yerine yapamaz. Bu nedenle onların özlemlerini, çelişkilerini ve hatta yanılgı ve sınırlarını dikkatle izlemimiz gerekir. Bunu « kitle çizgisi » olarak tanımlıyoruz.

5. Bunun yanı sıra izlenecek yolu gösteren bir öncü parti, komünist parti olmadan devrim olmayacaktır ; zira toplumun tepeden tırnağa alt üst oluşu kapitalizmden doğan toplumsal, politik, ideolojik ve ekonomik kuralların sonucunda kendi başına ve kendiliğinden gerçekleşemez. Bu da bizi sadece kitle hareketine tapan bütün kendiliğindenci akımlardan ayırır…

6. Kitleler içinde sadece işçi sınıfı « sonuna kadar devrimci tek sınıftır ».

7. "İktidar dışında her şey yanılsamadır" : alternatiflerden ve anarşistlerden farklı olarak devlet iktidarı ele geçirilmeden komünizme geçişin çetin yolunu kat edecek bir halk toplumu olamayacağını kabul ediyoruz.

Kusursuz olma iddiası taşımaksızın « maoist olmak »tan anladığımız budur.

Soutenir par un don